азик


азик
АЗИК, -а, АЗЕР, -а, м. Азербайджанец.

Словарь русского арго. — ГРАМОТА.РУ. . 2002.

Смотреть что такое "азик" в других словарях:

  • АЗИК — [лат. Asicus, ирл. Assic] (V в.), еп., исп. (пам. зап. 27 апр.). Один из первых ирландцев (мастер по литью металла), обращенных в христианство св. Патриком. Годы его пастырского служения прошли в местности Донегал на севере Ирландии. Более точных …   Православная энциклопедия

  • креолски јазик — јазик што настанал од контактот на некој локален јазик (особено на некој африкански јазик) со англискиот, францускиот, шпанскиот или португалскиот јазик и служи како мајчин јазик на некоја културна заедница (на пр., креолскиот јазик на Гваделупе …   Macedonian dictionary

  • метајазик — јазик на лингвистичката наука во поширока смисла: јазик на научната теорија воопшто …   Macedonian dictionary

  • провансалски јазик — јазик на кој се зборува во јужна Франција денес е само наречје, но некогаш бил самостоен книжевен јазик …   Macedonian dictionary

  • баскиски јазик — јазик на Баските …   Macedonian dictionary

  • Македонски јазик — О языке античной Македонии см. Древнемакедонский язык Македонский язык Самоназвание: Македонски јазик Страны: Македония Официальный статус: Македония Общее число носителей: 1,5 …   Википедия

  • асемблерски јазик — (анг assemble language) комп програмски јазик од ниско ниво во кој секој оператор одговара на една инструкција што може да ja изврши процесорот, секој процесор има сопствена верзија на асемблерски јазик …   Macedonian dictionary

  • коптски јазик — најмлад облик на египетскиот јазик се служи со грчката азбука (денес постои само како јазик на коптската христијанска црква) …   Macedonian dictionary

  • машински јазик — (анг. machine language) комп. јазик што користи бинарни цифри кои процесорот ги чита и така ги извршува зададените задачи се состои само од цифрите 0 и 1 и е многу тежок за читање денес веќе воопшто не се програмира на машинскиот јазик …   Macedonian dictionary

  • рабински јазик — новоеврејски јазик што го создале рабините, особено: научен јазик на еврејските писатели од 10. век …   Macedonian dictionary